..........................................................* Κοινωνία.gr - ιδέες * σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.................................................. ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ: ΥΠΟΤΑΓΗ Ή ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Απ' όλες τις αμφισβητήσεις η πιο γλυκιά, είναι αυτή που αδύνατοι σηκώνουν κεφάλι και αμφισβητούν τη δύναμη των ισχυρών. Bretolt Brecht


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Υπόθεση Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ


         Υπόθεση Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ

Το 1953 σαν σήμερα 19 Ιουνίου. 
Το ζεύγος Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ - θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ - εκτελούνται στην ηλεκτρική καρέκλα, κατηγορούμενοι για κατασκοπία υπέρ της ΕΣΣΔ. 
... «Η γη παιδιά μου θα νιώσει το χαμόγελο/ κι η πρασινάδα θα βλαστήσει πάνω στους τάφους μας./ Κι οι σκοτωμοί θα πάψουν/ ο κόσμος θα γνωρίσει τη χαρά/ στη συναδέλφωση και την ειρήνη...» («Σαν πεθάνουμε» της Εθελ Ρόζεμπεργκ)
Πριν από 65 χρόνια στις 6 Μάρτη του 1951 ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι με βάση τις «μαύρες λίστες» και τους αντιδημοκρατικούς νόμους έστελνε στα δικαστικά αποσπάσματα της «Επιτροπής Αντιαμερικανικής δράσης» χιλιάδες προοδευτικούς ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης. Ανάμεσά τους ήταν και το ζεύγος Ρόζεμπεργκ, που οδηγήθηκε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Επικεφαλής της αντικομμουνιστικής υστερίας ήταν ο δικαστής - πρόεδρος Ιρβιγκ Κάουφμαν. Η σκευωρία του αμερικανικού κατεστημένου, του FBI και των μυστικών υπηρεσιών ήταν προφανέστατα σκηνοθετημένη: Για «κατασκοπία ατομικών μυστικών» προς όφελος της κομμουνιστική Σοβιετικής Ενωσης! Ενα κατηγορητήριο χιτλερικής βαρβαρότητας, η κυβέρνηση του Προέδρου - στρατηγού Αϊζενχάουερ, έστειλε στο θάνατο δύο ανθρώπους αντιφασίστες. Για να ρίξει στάχτη στα μάτια του αμερικανικού λαού, για το βρώμικο πόλεμο στην Κορέα - αλλά και για να διευρύνει τον τρόμο από τους αντιδημοκρατικούς νόμους του Μακαρθισμού...
Η ιμπεριαλιστική προβοκάτσια εναντίον του ζεύγους Ρόζεμπεργκ και οι χαλκευμένες κατηγορίες κατέρρευσαν στη διάρκεια της δίκης. Καταγγέλθηκαν οι μυστικές υπηρεσίες και το FBI των ΗΠΑ, από χιλιάδες ανθρώπους του πνεύματος και της Τέχνης. Το αντιπολεμικό κίνημα των απλών ανθρώπων ήταν κόλαφος για τον Μακαρθισμό. Οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δημοκράτη δικηγόρο Εμμανουήλ Μπλοχ, αποκάλυπταν στην αμερικανική και την παγκόσμια κοινή γνώμη τα βαθύτερα αίτια που όπλισε το χέρι των πολεμοκάπηλων της Αμερικής και θανάτωσαν τους αθώους. Χρησιμοποιώντας ουσιαστικά την ίδια τακτική με αυτήν των Χίτλερ - Γκέριγκ, όταν πυρπόλησαν το Μέγαρο του Ράιχσταγκ και «ενοχοποίησαν» τους Τόργκελ, Δημητρόφ, Τάνεφ και Ποπόφ, το ανερχόμενο πολιτικο-στρατιωτικο κατεστημένο των ΗΠΑ σαρώνει τη χώρα με την αντικομμουνιστική υστερία. Για να δικαιολογήσουν τον αιματηρό πόλεμο στην Κορέα, τους τεράστιους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τα τεράστια κέρδη των τραστ. Για να χτυπήσουν και να εξοντώσουν κάθε προοδευτική και αντιπολεμική φωνή.
Λίγες μέρες πριν το ζεύγος Ρόζεμπεργκ καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα των φυλακών του Σιγκ Σιγκ και δεχτούν τις ηλεκτρικές εκκενώσεις του θανάτου, (19η Ιούνη 1953) έγραφαν, την τελευταία τους αλληλογραφία - διαθήκη: «Η ζωή μάς δίδαξε πως η ελευθερία, ό,τι άλλο δίνει αξία κι αξιοπρέπεια στη ζωή, αγοράζεται ακριβά. Παρηγορηθείτε μαθαίνοντας πως διατηρήσαμε όλη μας τη γαλήνη. Γιατί, γνωρίζουμε καλά πως ο πολιτισμός δεν έφτασε ακόμα στο σημείο, που η ζωή πρέπει να σωθεί με κάθε θυσία. Ακόμα και για χάρη αυτής της ίδιας, παρηγοριόμαστε πως άλλοι ύστερα από μας, θα συνεχίσουν αυτό το καθήκον...». 
Με τις συμφωνίες έκδοσης, αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ οι Αμερικανοί αρχιτρομοκράτες «νομιμοποιούν» τις σκοτεινές διαθέσεις τους, σήμερα, σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων, με στόχο απώτερο, την ιμπεριαλιστική τους κυριαρχία. Οι μυστικές και δίχως σύνορα φυλακές της CIA, στις χώρες της Ευρωένωσης και αλλού, καταδείχνουν τι ετοιμάζεται... Το ζοφερό τοπίο της τρομοκράτησης των λαών μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον εντεινόμενο αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό της αντίστασης των λαών.
Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

"Ριζοσπάστης" - Αρχείο
...
Δείτε και αυτό:
Υπόθεση Ρόζενμπεργκ: Η προαναγγελθείσα εκτέλεση δύο «Σοβιετικών κατασκόπων»
http://tvxs.gr/…/%CE%BF%CE%B9-%CF%81%CF%8C%CE%B6%CE%B5%CE%B…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου