..........................................................* Κοινωνία.gr - ιδέες * σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.................................................. ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ: ΥΠΟΤΑΓΗ Ή ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Απ' όλες τις αμφισβητήσεις η πιο γλυκιά, είναι αυτή που αδύνατοι σηκώνουν κεφάλι και αμφισβητούν τη δύναμη των ισχυρών. Bretolt Brecht


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Καινούργια εκπομπή με το Σεραφείμ Φυντανίδη.

Το μόνο που προχωρά στην ΕΡΤ είναι οι εξωτερικές παραγωγές. Ακόμα μία εκπομπή λοιπόν, εξωτερικής παραγωγής κάνει πρεμιέρα αυτήν την Κυριακή στις 4 το μεσημέρι. Στο τιμόνι της ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά από δημοσιογραφία, ο Σεραφείμ Φυντανίδης. Η καινούργια εκπομπή έχει τον τίτλο «Οι παρέες γράφουν ιστορία» και θα φιλοξενεί παρέες που έγραψαν ιστορία στο χώρο της μουσικής, της λογοτεχνίας, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της επιστήμης, του Τύπου, της οικολογίας, του αθλητισμού, αλλά ακόμα και της καθημερινότητάς μας.

Οι καλεσμένες παρέες λοιπόν θα αφηγούνται πώς συναντήθηκαν, πώς συνεργάστηκαν, τι δυσκολίες συνάντησαν, πώς και αν δικαιώθηκαν αλλά και τι κληρονομιά άφησαν –αν άφησαν- στις νεότερες γενεές. Οι εκπομπές θα συνοδεύονται από πλούσιο αρχειακό υλικό, ή από μουσική και τραγούδια.

Στην πρεμιέρα, αυτήν την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 4 το μεσημέρι, ο Σεραφείμ Φυντανίδης φιλοξενεί κάποιες παρέες που έκαναν μικρές επαναστάσεις κατά της χούντας μέσα από το θέατρο, το βιβλίο, το τραγούδι, τις εφημερίδες, τη σάτιρα, ακόμα και μέσα από την - απόλυτα ελεγχόμενη από τη δικτατορία - κρατική τηλεόραση.

Έτσι, στην πρώτη εκπομπή θυμούνται, παρουσιάζουν και μιλούν: ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, ο θεατρικός συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς, οι ηθοποιοί Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κώστας Αρζόγλου, Άννα Μιχαλιτσιάνου, Γιώργος Κοτανίδης, Μηνάς Χατζησάββας, Βασίλης Κολοβός. Οι συνθέτες Θόδωρος Αντωνίου, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Μαρκόπουλος και ακόμα ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης, ο θεατρικός κριτικός και συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, η ποιήτρια και μεταφράστρια Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής και οι σκιτσογράφοι Κώστας Μητρόπουλος και ΚΥΡ. Επίσης, ένα μουσικό σύνολο υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Λεοντή θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά τραγούδια της εποχής.
Βέβαια, το concept θυμίζει λίγο την εκπομπή «Τοp Stories» με τη Σεμίνα Διγενή που μεταδιδόταν πάλι από την κρατική τηλεόραση. Αλλά η αλήθεια είναι πως στην τηλεόραση δεν υπάρχει παρθενογένεση. Θα περιμένουμε να δούμε την καινούργια εκπομπή της ΝΕΤ αν και η παρουσία και παρουσίαση από το Σεραφείμ Φυντανίδη εγγυάται πως θα είναι αξιοπρεπής.

Γρηγόρης Μελάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου