..........................................................* Κοινωνία.gr - ιδέες * σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.................................................. ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ: ΥΠΟΤΑΓΗ Ή ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Απ' όλες τις αμφισβητήσεις η πιο γλυκιά, είναι αυτή που αδύνατοι σηκώνουν κεφάλι και αμφισβητούν τη δύναμη των ισχυρών. Bretolt Brecht


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Εδώ στα γραφεία της Αναγέννησης αποφασίστηκε η ίδρυση της ΠΠΣΠ που άλλαξε το τοπίο στο φοιτητικό κίνημα εκείνης της εποχής

Costis Papaioannou
ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΑΘΗΝΑ


Για το μεταπολεμικό επαναστατικό κίνημα, όλα από εδώ ξεκίνησαν, τουλάχιστον το νόμιμο κομμάτι τους, γιατί βεβαίως η επαναστατική πολιτική πάει πολύ πιο πίσω, στα ξερονήσια, στις φυλακές, και στους τοίχους των εκτελέσεων.
Εδώ, στο ισόγειο αυτής της πολυκατοικίας, Θεμιστοκλέους 27, ήταν τα γραφεία της Αναγέννησης.
Τι ήταν η Αναγέννηση, θα περάσουν πολλά χρόνια για να το καταλάβουν αυτοί που θα ενδιαφερθούν τότε να μάθουν τι σημαίνει επαναστατική πολιτική και πως αναπτύσσεται μέσα από ανθρώπους που μερικοί (ελάχιστοι) έχουν την στόφα του ήρωα αλλά οι περισσότεροι είναι καθημερινοί άνθρωποι που για κάποιους λόγους, που πολλές φορές ούτε οι ίδιοι τους ξέρουν, ανακατεύονται στους πολιτικούς αγώνες.
Εδώ στα γραφεία της Αναγέννησης αποφασίστηκε η ίδρυση της ΠΠΣΠ που άλλαξε το τοπίο στο φοιτητικό κίνημα εκείνης της εποχής, ζωντανεύοντας όχι μόνο το μικρό κομμάτι των φοιτητών και σπουδαστών που πήρε μέρος στην Παράταξη αλλά κι αυτούς που έμειναν στην Νεολαία Λαμπράκη, γιατί άνοιξε μια ουσιαστική ιδεολογική αντιπαράθεση.
Εδώ στα ίδια γραφεία (τρία δωμάτια ήταν όλα κι όλα και ένα χωλ) έγινε και η σύσκεψη που όλοι σήμερα την ξέρουν σαν σύσκεψη για την ίδρυση της ΣΠΑΚ (δείχνοντας έτσι πόσο ενδιαφέρονται να καταλάβουν τι σημαίνει επαναστατική πολιτική), αλλά στην πραγματικοτητα ήταν η σύσκεψη που προειδοποίησε και σε εναν ελάχιστο βαθμό προετοίμασε τον λιγοστό κόσμο που συμμετείχε για την δικτατορία.
Σ αυτή την σύσκεψη, φανηκε ποιός ειναι ποιός και προδιαγράφηκε το τί θα επακολουθήσει. Το γεγονός όμως είναι πως αυτή η σύσκεψη, όπου ελαχιστοι απο τους λίγους που πήραν μέρος κατάλαβαν την κατάσταση, είχε μια επίδραση μεγάλης διάρκειας, γιατί σε όλη την ελληνική κοινωνία και πέρα από αυτήν μαθεύτηκε πως κάποιοι άνθρωποι σκεφτόντουσαν τις εξελίξεις όταν οι Εδαϊτες ετοιμαζόντουσαν να πάρουν μέρος στην κυβέρνηση Παπανδρέου.
Η πρώτη κουβέντα που είπε η μάνα μου, όταν γύρισα στο σπίτι μου μετά την 21 Απριλίου, ήταν «αχ παιδάκι μου όπως τα έλεγες εσύ εγιναν όλα»! Χάρη σ' αυτή την εκπληξη υπαρχουμε σήμερα όλοι και έχουμε το θάρρος να λέμε πως είμαστε Αριστεροί και οι ασήμαντοι, σαν εμένα και οι σπουδαίοι, που εχουν τα μαγαζιά τους και τα πανοχιλιόμετρά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου