..........................................................* Κοινωνία.gr - ιδέες * σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.................................................. ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ: ΥΠΟΤΑΓΗ Ή ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Απ' όλες τις αμφισβητήσεις η πιο γλυκιά, είναι αυτή που αδύνατοι σηκώνουν κεφάλι και αμφισβητούν τη δύναμη των ισχυρών. Bretolt Brecht


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

"Όχι" στις ελαφρύνσεις φόρων λέει η τρόικα

ΑΘΗΝΑ 10/07/2014


Σκληρή στάση με το "καλημέρα" αποφάσισε να επιδείξει η τρόικα στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Γκίκα Χαρδούβελη, στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 7- 10 ημέρες.Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτελείς της τρόικας εμφανίστηκαν αρνητικοί αναφορικά με τις ελαφρύνσεις φόρων που σκέπτεται το οικονομικό επιτελείο.
Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται να ανέφεραν στην ελληνική πλευρά ότι "λέτε τόσα και τόσα για τους φόρους", ενώ ένα από τα 15 θέματα στο οποίο επικεντρώθηκαν ήταν αυτό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και της φημολογούμενης κυβερνητικής πρόθεσης για μείωση ή και κατάργησή της.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, "έχουν το άγχος ότι τα χρήματα τελειώνουν και εάν οι Έλληνες θα κάνουν μετά αυτά που πρέπει".
Σημαντικό μέρος της συνάντησης αφορούσε δύο ζητήματα, για τα οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν ανησυχία:
- Τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα ειδικά μισθολόγια, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι "έχουμε λύση κατά νου και θα την παρουσιάσουμε".
- Την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου (compliance rate), το ποσοστό της οποίας έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 20%, λόγω της χαλάρωσης πριν και μετά τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με τους παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, "το πακέτο αυτό είναι πολύ μεγάλο, έχει περίπου 600 δράσεις για το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου, χωρίς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο".
Η ελληνική πλευρά θέλησε να καθησυχάσει τους φόβους των επικεφαλής της τρόικας, λέγοντας ότι το πρώτο ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και η επιτάχυνση για την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων δράσεων.
"Αξιοπιστία αποκτάς μόνο όταν φτιάχνεις και όχι όταν ζητάς", ήταν η ρήση του κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικά δε για το θέμα των φόρων, ο παράγοντας ανέφερε: "Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να ελαφρύνουμε τα βάρη, αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε τη διοίκηση. Είτε έχουμε Μνημόνιο είτε όχι".
Στον αντίποδα, η τρόικα εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την πορεία ολοκλήρωσης του δεύτερου πακέτου των έξι προαπαιτούμενων μέτρων και ειδικά για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ".
Οι δανειστές θεώρησαν επιτυχία το γεγονός ότι, παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα πραγματοποίησε τη δημοπρασία και άντλησε κεφάλαια από τις αγορές.
Στη διαπραγμάτευση δεν ετέθη το θέμα της αγοράς εργασίας, που αναμένεται να ανοίξει κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Επίσης την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια.
Στην τρόικα θα ενσωματωθεί ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη Πέμπτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου