..........................................................* Κοινωνία.gr - ιδέες * σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.................................................. ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ: ΥΠΟΤΑΓΗ Ή ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Απ' όλες τις αμφισβητήσεις η πιο γλυκιά, είναι αυτή που αδύνατοι σηκώνουν κεφάλι και αμφισβητούν τη δύναμη των ισχυρών. Bretolt Brecht


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ουρές για ένα πιάτο φαγητό σχηματίζονται καθημερινά σε συσσίτια, διανομές τροφίμων και κοινωνικές κουζίνες ακόμα και σε ακριβά προάστια της Αττικής, όπως η Κηφισιά και η Γλυφάδα, καθώς η κρίση χτυπάει την πόρτα χιλιάδων οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.


 Πάνω από 200 οι δομές στην Αττική με μπροστάρη την Εκκλησία.

Ουρές για ένα πιάτο φαγητό σχηματίζονται καθημερινά σε συσσίτια, διανομές τροφίμων και κοινωνικές κουζίνες ακόμα και σε ακριβά προάστια της Αττικής, όπως η Κηφισιά και η Γλυφάδα, καθώς η κρίση χτυπάει την πόρτα χιλιάδων οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. 

Οι δομές αλληλεγγύης στο λεκανοπέδιο της Αττικής εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 200, με την Εκκλησία να πρωτοστατεί στην προσπάθεια στήριξης των ευπαθών ομάδων και τις κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και τις εθελοντικές ομάδες να ακολουθούν, προσφέροντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε αστέγους, απόρους, ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.


Δύο φορές την ημέρα

Στο κεντρικό συσσίτιο της Εκκλησίας, που πραγματοποιείται δύο φορές την ημέρα, στις 12.00 και τις 16.00, στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Πειραιώς, μοιράζονται πάνω 1.200 μερίδες. Το συσσίτιο είναι ανοιχτό σε όλους, χωρίς να απαιτούνται κάρτες ή δικαιολογητικά. Στο Παλαιό Φάληρο, φαγητό από τα συσσίτια παίρνουν καθημερινά περίπου 130 άτομα. «Κάθε μήνα έχουμε τουλάχιστον τέσσερις νέες αιτήσεις, ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για το Κοινωνικό Παντοπωλείο» εξηγεί η κοινωνική λειτουργός Μαργαρίτα Χαμηλοθώρου. 

Στη Νέα Σμύρνη, διανέμονται κάθε μεσημέρι 120 μερίδες φαγητού, ενώ 1.200 οικογένειες λαμβάνουν δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, συμμετέχοντας σε κοινωνικά προγράμματα του δήμου. «Οι αριθμοί σταδιακά μεγαλώνουν. Συχνά έρχεται στο συσσίτιο ένας άνθρωπος και παίρνει τέσσερις μερίδες για την τετραμελή οικογένειά του» αναφέρει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Κλεοπάτρα Δεληγιάννη.

Στον Βύρωνα, το Δίκτυο Αλληλεγγύης μοιράζει καθημερινά 30-40 σακούλες με τρόφιμα σε φτωχές οικογένειες, ενώ στον Νέο Κόσμο 95 οικογένειες προμηθεύονται ανά 15νθήμερο λάδι και κρέας, με τη βοήθεια της Λέσχης Αλληλεγγύης της περιοχής. Την ίδια ώρα, οι Σπιτικές Κουζίνες, που λειτουργούν σε πολλούς δήμους της Αττικής (Κηφισιά, Νέο Ηράκλειο, Δάφνη, Μαρούσι, Γλυφάδα, Αλιμος, Χολαργός, Χαλάνδρι κ.λπ.), δίνουν την ευκαιρία σε περίπου 3.000 ανθρώπους να εξασφαλίσουν ένα πλήρες γεύμα, σε τιμή που δεν ξεπερνάει τα 2,70 ευρώ.

Ολο και περισσότεροι μαθητές στο Κοινωνικά Φροντιστήρια

Μαθητές με θέληση, πείσμα και όνειρα για το μέλλον, στους οποίους όμως η οικονομική ύφεση και η δυσκολία των οικογενειών τους να τους στηρίξουν στην επίτευξη των στόχων τους βάζουν φρένο στην πορεία που προτίθενται να ακολουθήσουν. Αυτό είναι το προφίλ των εκατοντάδων νεαρών που καθημερινά περνούν την πόρτα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Αθηναίων, που τα τελευταία χρόνια έχει δει εκρηκτική αύξηση στον αριθμό των επωφελουμένων. Μόνο πέρυσι τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου -που προσφέρονται αφιλοκερδώς από εθελοντές καθηγητές- ξεπέρασαν τους 200, όμως οι φετινές εγγραφές, αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.
Σε συνέντευξή της στην κρατική ραδιοφωνία η αντιδήμαρχος Αθηναίων για το Παιδί Μαρία Ηλιοπούλου σημείωσε ότι το Κοινωνικό Φροντιστήριο συνεχίζει τη δράση του για πέμπτη συνεχή χρονιά και στηρίζεται αποκλειστικά στην «από καρδιάς προσφορά των εθελοντών», νέων αλλά και συνταξιούχων εκπαιδευτικών. 
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο, που λειτουργεί και τις βραδινές ώρες, στεγάζεται στο 8ο Γυμνάσιο - Λύκειο στην Κολιάτσου. Απευθύνεται σε μαθητές της γ΄ τάξης του γυμνασίου και όλων των τάξεων του λυκείου, όμως, όπως επισήμανε η κυρία Ηλιοπούλου, φέτος υπάρχει έλλειψη σε μαθηματικούς και καθηγητές ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. και η ίδια απεύθυνε έκκληση σε όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να προσφέρουν να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου