..........................................................* Κοινωνία.gr - ιδέες * σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.................................................. ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ: ΥΠΟΤΑΓΗ Ή ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Απ' όλες τις αμφισβητήσεις η πιο γλυκιά, είναι αυτή που αδύνατοι σηκώνουν κεφάλι και αμφισβητούν τη δύναμη των ισχυρών. Bretolt Brecht


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Ισχυρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δίνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Πάνω από 30% ο ΣΥΡΙΖΑ, ξανά τρίτη με διψήφιο η Χρυσή Αυγή σε νέα δημοσκόπηση

Ισχυρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δίνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της….
εφημερίδας των συντακτών, δίνει πρωτιά και μάλιστα με διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ με 31,5% έναντι 28% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 10%. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έρχονται στην επόμενη θέση με 6,5% και ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 4,5 και η Δημοκρατική Αριστερά με ποσοστό 3,5%.
Οι πολίτες, επίσης, πιστεύουν σε ποσοστό 52% ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός για ακόμη μια φορά εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 39% έναντι 30% του Αλέξη Τσίπρα.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας 

Αρνητικά συναισθήματα, χαμηλές προσδοκίες, ανασφάλεια για το μέλλον και πλήρης απαξίωση του κράτους είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που κατέγραψε η δημοσκόπηση της Public Issue. Οι πολίτες, εν μέσω της πέμπτης χρονιάς συνεχιζόμενης ύφεσης εκτιμούν σε ποσοστό 70% ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση», ενώ μόλις ένας στους πέντε (22%) απαντά «σε σωστή». Το 5% δηλώνει «ούτε σωστή ούτε λάθος», ενώ το 3% δεν έχει γνώμη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αισθήματα των πολιτών έναντι της παρούσας οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης αφού ο ένας στους τρεις (31%) διακατέχεται από οργή και αγανάκτηση, ενώ ακολουθούν: απογοήτευση (14%), ανησυχία/άγχος (13%), ντροπή (10%), λύπη/στενοχώρια (7%), αδιαφορία (2%), άλλο (3%), τίποτα απ’ αυτά (2%). Μάλιστα, ένας στους πέντε ωστόσο (18%) δηλώνει ότι τα αισθάνεται «όλα αυτά» μαζί.
Η απαισιοδοξία για την επόμενη ημέρα και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, δεσπόζει αφού οι μισοί ερωτηθέντες (51%) επιλέγουν-σε ερώτηση σχετικά με την εκτιμώμενη διάρκεια των συνεπειών της κρίσης- τις απαντήσεις «από 6 έως 10 χρόνια» (22%) και «περισσότερο από δέκα χρόνια». Η σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης και η περιπλοκότητά της, με το δίλημμα «εντός ή εκτός ευρώ» να επανακάμπτει στην επικαιρότητα, αντανακλώνται στο ότι τέσσερις στους δέκα (41%) απαντούν «καμία από τις δύο» στην ερώτηση «ποια παράταξη μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη σημερινή κρίση».
Τέλος, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων τονίζουν πως παρά την σωρεία μεταρρυθμίσεων υποστηρίζει σε ποσοστό 43% πως η λειτουργεία της κρατικής μηχανής έχει χειροτερέψει ενώ το 26% βλέπει βελτίωση και το 29% δεν βρίσκει καμία διαφορά. Το 2% δεν εκφράζει γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου