..........................................................* Κοινωνία.gr - ιδέες * σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.................................................. ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ: ΥΠΟΤΑΓΗ Ή ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Απ' όλες τις αμφισβητήσεις η πιο γλυκιά, είναι αυτή που αδύνατοι σηκώνουν κεφάλι και αμφισβητούν τη δύναμη των ισχυρών. Bretolt Brecht


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Η Ελλάδα σε κίνδυνο*

Μια καινούργια αιθαλομίχλη κρέμεται πάνω από τις ελληνικές πόλεις αυτόν τον χειμώνα: Ένα αψύ σύννεφο καπνού από ξύλα που καίει στο πίσω μέρος του λαιμού. Τα δάση - πάντα υπό απειλή - υλοτομούνται από κερδοσκόπους και συνταξιούχους μαζί για να συντηρήσουν τις φωτιές των χιλιάδων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Όντας ήδη υψηλή εξαιτίας νόμων που προστατεύουν τις δύο εταιρείες διύλισης στη χώρα, η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε ακόμα περισσότερο από την αύξηση του φόρου, μέρος του τελευταίου κύματος μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους δανειστές της Ελλάδας. Καθώς η ανεργία πλησιάζει προς το 30% (διπλάσια μεταξύ των νέων) πολλοί αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και τροφής.

* Το ταξίδι του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια έξυπνη κίνηση, ίσως όμως δεν αποδειχθεί αρκετή και έγκαιρη. Αυτή είναι μια στιγμή κινδύνου για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό Νότο

Κάτω από τον καπνό, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει. Ανακουφισμένη από την άφιξη της νέας δόσης των δανείων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα πάει στις τράπεζες και στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους) και ενθαρρυμένη από νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία να ξεπερνά τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ (που παραλίγο να κερδίσει τις εκλογές του καλοκαιριού), η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπάσει την αντίδραση στη λιτότητα με κάθε τρόπο.
Ο κυβερνών συνασπισμός του οποίου ηγείται η Νέα Δημοκρατία σταμάτησε την απεργία των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας με εντολή επιστράτευσης, απειλώντας τους με συλλήψεις, ένα μέτρο που σπανίως έχει χρησιμοποιηθεί σε καιρό ειρήνης και επιβλήθηκε με τα ΜΑΤ. Ο πρωθυπουργός διακήρυξε πως αυτό θα είναι το μοντέλο σε μελλοντικές συγκρούσεις.
Επιδρομές εν ονόματι του “νόμου και της τάξεως” σε τρεις μακρόχρονες καταλήψεις αναρχικών πυροδότησαν εντυπωσιοθηρικούς ισχυρισμούς στα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία ανήκουν σε καλά διασυνδεδεμένους ολιγάρχες. Ύστερα από μια σειρά μικροεκρήξεων σε ένα εμπορικό κέντρο και σε κομματικά γραφεία, ένα βίντεο ομιλίας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μονταρίστηκε χοντροκομμένα και στη συνέχεια μεταδόθηκε για να υπονοήσει υποστήριξη στην τρομοκρατία.
Την ίδια ώρα βουλευτές και οπαδοί της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, σταθερά τρίτης στις δημοσκοπήσεις περίπου στο 10%, παραμένουν ατιμώρητοι για επιθέσεις εναντίον μεταναστών, ομοφυλοφίλων και αριστερών, οι οποίες συχνά γίνονται με τη συμπαιγνία της αστυνομίας.
Μέσα σε αυτό το φόντο ήταν που ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ταξίδεψε στη Γερμανία, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και στις ΗΠΑ με στόχο να διαβεβαιώσει τον κόσμο πως δεν είναι κάποιος φλογερός ριζοσπάστης που έχει σκοπό την κατεδάφιση των πάντων, αλλά ένας λογικός άνθρωπος που επιθυμεί ένα δικαιότερο μέλλον για τη χώρα του και την Ευρώπη. Στην επίσκεψή του στα γραφεία του The Nation, ο Τσίπρας μας εξέθεσε τους τρεις βασικούς του στόχους: τον τερματισμό του καταστροφικού πειράματος με τη λιτότητα, τη διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για την επίλυση του ζητήματος του χρέους και την προώθηση της ανάπτυξης μέσα από ένα νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ. Μίλησε επίσης και για προβλήματα ενδημικά στην Ελλάδα: τη συγκέντρωση του πλούτου και της εξουσίας στα χέρια ολιγαρχών και την κουλτούρα της πελατειακότητας και της ανοχής στη διαφθορά. Δεν μας είπε πολλά για τον τρόπο ανοικοδόμησης της ελληνικής οικονομίας ώστε να είναι διατηρήσιμη και στο μέλλον.

Το ταξίδι του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια έξυπνη κίνηση, αλλά ίσως μην αποδειχθεί αρκετή και έγκαιρη. Αυτή είναι μια στιγμή κινδύνου για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο. Καθώς η κυβέρνηση επιβάλει τη λιτότητα εις βάρος της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρώπινων ζωών, η στρατηγική της σύγκρουσης -που καθοδηγείται πλέον από τη Δεξιά- μπορεί εύκολα να αποδειχθεί παγίδα, ένας πόλεμος που η αριστερά είναι το πιθανότερο να χάσει. Εξαντλημένοι από τρία χρόνια περικοπών και αυξήσεων στη φορολογία, ο κόσμος έχει κουραστεί από τις απεργίες και τις καταλήψεις. Η απεργία στο μετρό έγινε σύμβολο αντίστασης, αλλά είχε ανάμεικτη αντιμετώπιση από τους Αθηναίους, όχι μόνο εξαιτίας της διατάραξης της ζωής τους, αλλά και επειδή ένα μέρος των εργαζομένων, γεμάτο με πελάτες της τελευταίας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, πληρώνονται καλύτερα από πολλούς άλλους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα - και έχουν ακόμα δουλειές.

Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να μπει τέλος στη λιτότητα. Θέλουν επίσης και πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Το χειρότερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα ήταν μια περαιτέρω υποχώρηση στα εργασιακά δικαιώματα και στο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, χωρίς την εκκαθάριση των διεφθαρμένων ελίτ και των πελατών τους στα ΜΜΕ, στις επιχειρήσεις και στα συνδικάτα - ένας εφιάλτης εκμετάλλευσης που θα αστυνομεύεται από τα “παλληκάρια” της Χρυσής Αυγής. Η Ελλάδα, είπε ο Τσίπρας, είναι στην πρώτη γραμμή μιας πανευρωπαϊκής μάχης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας το έχουμε ξαναδεί αυτό. Έχει ένα δίκιο, αλλά η στρατιωτική παρομοίωση είναι παραπλανητική. Δεν θα αρκέσει η αντίσταση: αυτό που χρειάζεται είναι ένα όραμα που να απαντά και να μπορέσει να μετασχηματίσει τις σημερινές πραγματικότητες. Στην Ελλάδα, και πέρα από αυτήν, το περίγραμμά του μόλις και έχει αρχίσει να αναδύεται από την αιθαλομίχλη...

* Το κύριο άρθρο του έγκυρου προοδευτικού αμερικανικού περιοδικού The Nation (τεύχος 18/2/2013) για την Ελλάδα μετά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του.

_____________________
Ημερ. δημοσίευσης: 10/02/2013 εφημερίδα Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου