..........................................................* Κοινωνία.gr - ιδέες * σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.................................................. ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ: ΥΠΟΤΑΓΗ Ή ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Απ' όλες τις αμφισβητήσεις η πιο γλυκιά, είναι αυτή που αδύνατοι σηκώνουν κεφάλι και αμφισβητούν τη δύναμη των ισχυρών. Bretolt Brecht


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Σεβασμό στη Γαλανόλευκη.



του Νίκου Ι. Κωστάρα, Πλοιάρχου Ε.Ν

"Αυτό είναι το ιερό πανί
που όταν περνά μπροστά μας
υγραίνονται τα βλέφαρα
και σπαρταρά η καρδιά μας"


Έτσι οι παλαιότεροι και αυτό πρέπει να αισθάνονται οι νεότεροι για να έχει και τη συνέχεια της ιστορίας αυτός ο τόπος με τη μεγάλη κληρονομιά. Στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της επετείου του ΟΧΙ, γιορτάζεται και τιμάται η ελληνική σημαία.
Η Σημαία είναι το σύμβολο ανεξαρτησίας μας. Είναι το σύμβολο που μιλά βαθιά στην ψυχή του Έλληνα για την ιστορία της πατρίδας του, τους αγώνες της ελευθερίας και τις δόξες του. Εκφράζει τις πατρογονικές μας ρίζες και την εθνική μας ταυτότητα Εκπροσωπεί την Ελλάδα στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κάθε διεθνή οργανι σμό και τιμητικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η σημαία τιμά αυτόν που την φέρει. Ξεχάσαμε τον Πυρρό Δήμα "Για τη σημαία!"
Η μεγάλη μας Εμπορική Ναυτιλία παρουσιάζει τη γαλανόλευκη σ’ όλα τα λιμάνια του κόσμου,
στην Ανατολή και τη Δύση, στο Βορρά και το Νότο. Σε πιάνει συγκίνηση να ατενίζεις τη γαλανόλευκη
που κυματίζει σ' ένα απομακρυσμένο λιμάνι του κόσμου. Τα πλοία μας είναι οι μεγαλύτεροι πρεσ βευτές στα πέρατα του κόσμου. Στα λιμάνια όλοι ξεχωρίζουν τη γαλανόλευκη, που εκπροσωπεί την Ελλάδα, την Αρχαία μα και τη σύγχρονη Ελλάδα. Στην Επανάσταση του Εικοσιένα η Ελληνική
Σημαία είχε μια ιδιαίτερη αποστολή: Συμβόλιζε την ελεύθερη ψυχή του Έλληνα. Στην αρχή καθένας είχε τη δική του παντιέρα....
Ο στόλος του Γιάννη Σταθά ύψωσε την πρώτη γαλανόλευκη στα κουρσάρικα πλοία των Οπλαρ χηγών του Ολύμπου (1803) γαλάζιο φόντο με λευκό σταυρό. Ενώ λευκό φόντο με μπλε σταυρό ήταν του Πλαπούτα.



"Εσύ δεν είσαι από πανιού λωρίδα καμωμένη είσαι από αίμα και καπνούς και από φωτιά βγαλμένη"
(Γεώργ. Σημηριώτης).



Όπως το δοξασμένο λάβαρο της Αγίας Λαύρας. Όταν συνήλθε στην Επίδαυρο η πρώτη Εθνική Συνέλευση στην 1η Ιανουαρίου του 1822 και κή ρυξε την Ανεξαρτησία της Ελλάδος, προσδιόρισε και τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας. Το γαλάζιο και το λευκό. Το λευκό συμβόλιζε την αγνότητα του αγώνα και το γαλάζιο θύμιζε το γαλανό μας ουρανό και τη γαλάζια θάλασσα μας, ενώ ο Σταυρός την Ορθοδοξία μας. "Σύγκειται εξ εννέα οριζοντίων ταινιών" όσες είναι οι συλλαβές του συνθήματος "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ". Το σχέδιο με τις εναλλασσόμενες μπλε και άσπρες γραμμές λέγεται ότι διαλέχτηκε λόγω της ομοιότητας με την κυματώδη θάλασσα του Αιγαίου. Η πρώτη σημαία αναρτήθηκε το 1823 στην Κόρινθο, μόλις αυτή απελευθερώθηκε. Πάντως, στην τωρινή της μορφή ήταν η σημαία της θάλασσας του ελληνικού κράτους. Έγινε επίσημα κρατική σημαία στις 21 Δεκεμβρίου 1978.
Λίγα είναι τα Έθνη που έχουν στον πολιτισμέ νο κόσμο σημαία τόσο δοξασμένη ως την Ελλη νική. Στους απελευθερωτικούς αγώνες η κατάληψη μιας βουνοκορφής επιβραβευόταν με την ύψωση της Γαλανόλευκης και ήταν προσβολή του εχθρού όταν έπαιρναν τη σημαία του.
Στο εθνικό ιστορικό Μουσείο εκτίθενται λάφυ ρα ξένων σημάτων, όπως και τιμημένες Ελληνικές σημαίες εκφράζοντας τους ηρωικούς αγώνες του Έθνους μας. Όπως τα γράφω θα βρεθούν "κουλτουριάρηδες" και θα ειρωνευθούν τα πατριωτικά αισθήματα για τη γαλανόλευκη. Θα αντιστρέψουν τον πατριωτι σμό σε εθνικισμό αλλά σαν απάντηση να δοθεί μια ματιά στην εκτίμηση που έχουν οι γείτονες μας στη σημαία τους και στις τηλεοράσεις πώς τιμούν τα μεγάλα κράτη τη δική τους σημαία με το πρωινό ξεκίνημα.
Κι όμως υπάρχουν ακόμη Έλληνες, αρκετοί, που δακρύζουν και τιμούν τη Γαλανόλευκη. Και αυτό θα πρέπει να εκδηλωθεί με έμφαση με το σημαιοστολισμό κατά την Εθνική μας Εορτή. Τα σχολεία ας θέσουν θέμα έκθεσης για το Εθνικό μας σύμβολο και οι μαθητές ας ρωτήσουν τους γονείς τους που έχουν την Ελληνική Σημαία για να την υψώσουν την 25η Μαρτίου. Το ίδιο ας κάνουν και οι στρατεύσιμοι γυρίζοντας με άδεια στα σπίτια τους. Ακόμη ας μην ξεχάσουν μερικά σχολεία να υψώσουν την Ελληνική Σημαία, είναι υποχρέωση τους, ενώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί να παρουσιάζουν τη γαλανόλευκη γιατί η σημαία μας συμβολίζει την ελευθερία, λέξη θεία, μαγική! Όπως έγινε με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Και μην ξεχνάμε την κυρά της Ρω που ύψωνε τη σημαία επί σαράντα χρόνια στο μικρό νησί της.
Ηττοπάθεια δεν ταιριάζει στους Έλληνες, χρειάζεται όμως ομοψυχία, πατριωτισμός και ψυ χραιμία. «Άνευ ευψυχίας ουδεμία τέχνη προς τους κινδύνους ισχύει» (Θουκυδίδης). Χρειάζεται μια αφύπνιση να ξυπνήσει η πατριωτική φλόγα και να γαλουχήσουμε τους νέους με ιδανικά και στόχους. «Θέλουμε να βλέπουμε τη σημαία μας να κυματίζει ελεύθερα, όχι να καίγεται ή να υποστέλλεται. Αγωνιζόμαστε και πονάμε για την Ελλάδα. Νιώθουμε σαν τους τριακόσιους του Λεωνίδα» είπαν οι τριακόσιοι έφηβοι στη Βουλή των Ελλήνων (20/6/1996).
Χρειάζεται μια αφύπνιση με ιστορική συνείδηση για να ξεφύγουμε από το λήθαργο και την αδια φορία. Η Γαλανόλευκη να μας φλογίζει την ψυχή και να κυματίζει στα μπαλκόνια μας στην εθνική μας εορτή. Οι Έλληνες να τιμήσουν την Ελλάδα, τη μητέρα της Ελευθερίας. Όλη η Ελλάδα από ως άκρη, πόλεις και χωριά να υψώσουν στον εξώστη του σπιτιού τους το ιερό σύμβολο του Έθνους την ένδοξη Γαλανόλευκη. Και έχουμε υποχρέωση και εθνικό καθήκον να την τιμούμε.



Νίκος Ι. Κωστάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου